Биолози снимаха бягаща скарида

Учени от Тихоокеанския университет в Орегон, САЩ, снимаха скарида върху миниатюрен тренажор "бягаща пътечка", за да изследват как ракообразните намират храната си, съобщи в. "Дейли телеграф".

Бягащата пътечка бе поставена в резервоар с вода, за да се измерят нивата на активност на "скачаща" скарида.

Биолозите установиха, че ракообразното с дължина 4 инча развива скорости от 19 метра в минута и може да скача три часа без прекъсване.

Експериментът бе филмиран и по-късно пуснат в интернет, където е видян от повече от милион души. Някои фенове са добавили към "сцената" музика от филма "Огнените колесници", а други - главната музикална тема на "Най-доброто от Бени Хил".

Проф. Дейвид Школник, който участва в изследването, каза, че учените са искали да сравнят представянето на болна скарида с това на здрава.

Болната скарида е по-пасивна, движи се по-малко и това ограничава възможностите й за намиране на храна и избягване на врагове, казва Школник.

Резултатите от изследването дават представа на учените как се държат морските животни в естествената си среда, когато са изправени пред растящ брой патогени и имунологични промени.

Източник: БТА