Гигантските размери на динозаврите са свързани с начина им на хранене

Най-големите динозаври - Argentinosaurus, Seismosaurus, се имали гигантски размери, надхвърлящи понякога височината на 6-етажна сграда, съобщава сп. "Сианс е авнир".

Учените се затрудняват да обяснят как тези чудовища навремето са ходели по земята. Argentinosaurus - най-впечатляващият вид динозаври, откриван някога, е имал тегло 70-100 тона, бил е висок 20 метра и дълъг 35 метра. Мистерия е как тези животни са достигнали подобни размери. Съществува "правило", което е в сила за повечето живи животни днес - колкото по-големи са размерите им, толкова по-малка е популацията им.

Всъщност с увеличаването на размерите нарастват и нуждите от храна, а една и съща територия може да осигури необходимите ресурси само за ограничен брой екземпляри. Съществува също долен лимит на популацията, под който животните вече не могат да гарантират оцеляването си поради липса на партньори. Учените предполагат, че метаболизмът на динозаврите е бил по-бавен в сравнение с този на сегашните бозайници и че динозаврите са извличали повече хранителни вещества от растенията, с които са се хранели.

За да проверят тази хипотеза, изследователи от университета на Бон, Германия, се опитали да възстановят хранителния режим и храносмилането на големите тревопасни динозаври, като предположили, че храносмилателната им система напомня на тази на сегашните преживни животни - в коремите им има бактерии, които осигуряват разграждането на растителните фибри. Тъй като тези микроорганизми са древни от гледище на еволюцията, може да се смята, че бактериите в търбусите на динозаврите не са били много по-различни от сегашните ферменти. Затова изследователите решили да използват бактерии от овце, за да тестват дейността на тези микроорганизми върху различни растения, съществували преди 200 милиона години - гинко билоба, полска хвощ.

Изследователите установили, че активността на бактериите върху древните растения е далеч по-голяма, отколкото върху сегашния фураж. Вероятно извличайки възможно най-много хранителни вещества от тези растения, динозаврите са могли да достигнат тези впечатляващи размери.

Източник: БТА