Гигантски скариди виждат отвъд дъгата

Гигантските скариди от вида Gonodactylus smithii, обитаващи Големия бариерен риф, могат да виждат света от другата страна на дъгата, който остава скрит за останалите животни, предаде Ройтерс, позовавайки се на резултатите от изследване на учени от Австралия и Швейцария.

Специалистите обясняват, че този вид скариди, наричани още раци-богомолки, имат най-сложното зрение в животинското царство. Те са в състояние да виждат цветове от ултравиолетовия до инфрачервения, както и да откриват едва доловими колебания в светлината.

Представителите на вида Gonodactylus smithii виждат света в 12 основни цвята - четири повече, отколкото хората, и могат да отчитат шест различни вида светлинна поляризация.

Причината те да разполагат с толкова усъвършенствано зрение остава неясна за изследователите, макар те да допускат, че е свързана с храненето и размножаването.

"Някои от организмите, които тези скариди обичат, са прозрачни и трудно се виждат. Допускаме обаче, че в погледа на раците-богомолки те са като коледни елхи", казва Андрю Уайт от университета на Куинсланд, един от авторите на изследването.

Учените освен това предполагат, че скаридите използват едва доловимите промени в цвета и поляризацията на светлината, за да изпращат помежду си сексуални сигнали.

Източник: БТА