В Туркменистан е открито плато на динозаври

Туркменистански геолози са открили в източните части на страната плато на динозаври, съобщиха ИТАР-ТАСС и РИА "Новости". Там са били намерени над 100 вкаменели следи от древните животни.

Платото е разположено на североизточния склон на планината Гаурдак, на няколко километра от гр. Магданла.

"Следите са се запазили добре на каменистото плато, разположено на височина от 750-800 метра", съобщи директорът на Геоложкия музей към университета на Туркменистан Анатолий Бушмакин.

"Първите следи от динозаври на територията на Туркменистан бяха открити в края на 60-те години на миналия век на Ходжапилското плато, също в източната част на страната.

Там те са около хиляда и са от по-ранен период, отколкото тези на Гаурдак", разказва ученият.

Разстоянието между мястото, където са направени първите и последните находки, е около стотина километра. Всички следи могат да бъдат отнесени към края на юрския период - преди 140-145 милиона години.

Ако се съди по формата, размера и посоката на следите, може да се каже, че мястото е било обитавано предимно от гигантски двуноги тревопасни динозаври - от игуанодони, твърди ученият.

Повечето следи са трипръсти и са с големина 50-60 см. В средноазиатския регион подобни находки са правени само в Централен Таджикистан.

Сходни следи на динозаври са били откривани в юрски слоеве в Северна Америка.

Източник: БТА