Риби практикуват "Кама Сутра"

Някои морски риби имат толкова чудати сексуални навици, че може да се твърди, че практикуват "Кама Сутра", пише австралийска биоложка в книгата си "Kama SEAtra: Secrets of Sex in the Sea".

"Представете си най-странното нещо, за което можете да си помислите, и бъдете сигурни, че те го правят там долу" - пише Ширий Марис, мениджър на консултантската фирма "Visions of Blue Educational Consultants" със седалище в Мелбърн.

28-годишната бивша студентка от университета "Дийкин" (Австралия) разказва, че дори морските кончета, за които се твърди, че са моногамни, са относително моногамни, но всъщност са склонни към безразборен секс. Женската риба морски дявол (Lophiiformes) изпуска "парфюм", който привлича партньор и той буквално се залепя за нея до края на живота си. Той се слива с женската и се превръща в кълбо от тестикули върху кожата й.

Женска риба, която биоложката е намерила, е имала 11 мъжки морски дявола впити в нея, като един от тях е бил точно между очите й. Това привидно странно поведение е резултат от условията в околната среда, където трудно се намират потенциални партньори. За да привлекат партньори, някои морски обитатели използват луминесцентни бактерии. Мъжкият октопод е особено изобретателен. Той едновременно изпраща сигнали, за да привлича женските и да прогонва мъжките.

Докато мъжкият прехвърля пакети със сперматозоиди към женската, едната страна на тялото му свети в различни цветове в посока към партньорката му, а другата страна на тялото му изглежда като скала за другите мъжки октоподи, които не трябва да знаят какво се случва. Някои мъжки сепии пък променят външния си вид, за да се промъкнат незабелязано покрай друга мъжка сепия и да се чифтосат зад гърба на съперника си.

Всичко това е в името на еволюцията, на естествения подбор и на стремежа към чифтосване с най-едрия и най-силния индивид. Под водата има всичко, казва Марис - отделящи се пениси, същества с едновременно мъжки и женски гениталии, мъжки риби, които мътят яйцата.

"Подходът към секса е новаторски и творчески" - уверява биоложката. Малките ракообразни (Cirripedia), които се прикрепят към скали и към дъната на кораби, имат удължение на пениса. Те залепват към някоя скала и оттам протягат членовете си, за да търсят партньорка.

Източник: БТА