В Антарктида са живели влечуги, големи колкото котки

Палеонтолози откриха в Антарктида фосилизирани дупки на тетраподи - земни гръбначни с четири крака, живели преди около 245 млн. години, съобщи Лайв сайънс.

Животните са били големи колкото котки. Те са се криели в дупките, но са излизали на повърхността да се хранят с корени и насекоми.

Дупките в Трансантарктическите планини са се запазили, защото са били запълнени с пясъчни наноси от придошлите води. В тях не са намерени кости, което показва, че животните са избягали от потопа. Най-голямата открита дупка е дълга 35 см и широка 16 см.

"Това са най-ранните доказателства за тетраподи в тази част на Антарктида", каза геологът Моли Милър от университета Вандербилт.

Фосили на тетраподи са намирани в друг район на Антарктида, наречен Виктория ленд, но те са с 15 млн. години по-млади.

Формата и размера на дупките, както и драскотините по тях са почти идентични с открити в Южна Африка убежища на тетраподи от триаския период. В една от южноафриканските дупки е намерен запазен скелет на влечуго, наречено Thrinaxodon liorhinus.

Най-голямата дупка в Антарктида изглежда направена от подобно животно. На базата на сравнения с южноафриканските находки, учените свързват по-малките дупки с подобни на къртица влечуги, наречени Procolophonids.

По времето, когато древните животни са копаели подземните си домове, Антарктида е била без лед. Климатът е бил умерен, но хладен.

В Антарктида и Южна Африка вероятно са живеели еднакви животни, защото тогава те са били свързани в суперконтитента Пангея.

Източник: БТА